Get Adobe Flash player

Erdélyi püspök utcai óvodánk a környezettudatos nevelés jegyében

 

Hosszú évek óta tudatosan készülünk arra, hogy gyermekeinkbe is elültessük a természet iránt érzett szeretetet, annak megóvását, környezetünk védelmét.   Ehhez a legfontosabb egy elkötelezett, nyitott, érdeklődő, aktív, kreatív közösség a környezetünkért, a környezeti nevelésért tenni képes nevelőtestület – MI ilyenek vagyunk!

 

Mindennapi tevékenységeink, amit a környezettudatos óvoda jegyében végzünk:

Természetsarkot alakítottunk ki minden csoportszobában és több csoportnál kisállatok is megtalálhatók (hal és teknős). A gyermekek részt vesznek a gondozás folyamatában. 

Óvodánk udvarán kialakításra került a biztonságos játszó udvar, melyben a játékeszközök többféle mozgásforma végzésére alkalmasak. A pancsolást, árnyékolást biztosítjuk nyáron. Ivó kút található udvarunkon.

A növények telepítésénél figyelembe vettük a megfelelő, nem mérgező növények ültetését. Kiskertet alakítottunk ki, ahol a gyermekek gondozhatják és nyomon követhetik a növények fejlődését illetve elfogyaszthatják azokat. Gyermek méretű kerti szerszámokat használunk ezekhez a munkálatokhoz. Komposztálót hoztunk létre.

Sziklakertet is építettünk a Galamb Szakképző Iskola tanárainak és diákjainak segítségével.

Madáretetőket, madárodúkat illetve itatókat helyeztünk el az udvaron, így kialakítottunk egy „Madárbarát” kertet.

A napokban kerül kialakításra mezítlábas sétányunk.

Papírgyűjtést szervezünk évente két alkalommal.

Kirándulunk a természetbe, látogatásokat szervezünk az épített környezetünkbe. Természet-és környezetvédelem jegyében a „zöld” jeles napok – Állatok napja, Víz Világnapja, Föld napja Madarak fák napja stb. – beépítésre kerültek a csoportok tevékenységrendszerébe. 

A környezeti nevelés szorosan összefonódik az egészséges életmódra neveléssel. Ezt az alábbi tevékenységekkel valósítjuk meg:

•zöldség-és gyümölcsfogyasztás naponta

•egészségnapi rendezvény – kóstolóval egybekötve

•minden nap lehetőség biztosítása a délelőtti és délutáni szabadidős tevékenységekre

 

Büszkék vagyunk eddig elért sikereinkre, melyért köszönetet kell mondanunk a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatójának, Horváth Zoltánnak az eddig nyújtott támogatásáért, illetve munkatársainak és diákjainak a nyújtott önzetlen segítségükért, az épületünk valamennyi alkalmazottjának és gyermekének, a minket támogató, programjainkon résztvevő hozzánk járó gyermekek szüleinek is.

Bízunk abban, hogy munkánk elismeréseként a Zöld Óvoda címet is hamarosan magunkénak tudhatjuk!